Behandeling van Artrose

Men kent nog geen remedie voor artrose, maar mits goede behandeling kan men de pijn verzachten en de beweeglijkheid van het gewricht vrijwaren.

Vermageren

Zeker bij mensen met overgewicht en artrose is het uitermate belangrijk om gewicht te verliezen: hoe minder gewicht, des te minder druk er op de gewrichten komt.

Medicijnen

Er bestaan verschillende pijnstillende medicijnen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van artrose. Vaak worden ook combinaties gebruikt van de volgende medicijnen.

 • Paracetamol
  Paracetamol wordt meestal als eerste geneesmiddel gebruikt in de behandeling van artrose. Het is een pijnstillend middel maar het gaat de ontsteking niet tegen. Paracetamol is een relatief veilig geneesmiddel mits het niet in te hoge dosis ingenomen wordt.
 • NSAID's
  Niet-steroÔdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) verlichten de pijn en remmen de ontsteking. Bij langdurige inname en bij grote dosissen is de kans op bijwerkingen groter.
 • Opiaten
  Opiaten zijn sterke pijnstillers maar worden enkel bij erge pijnen gebruikt. Het risico op verslaving is niet te verwaarlozen. Deze medicijnen zijn niet anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) en kunnen ernstige bijwerkingen hebben.
 • CorticosteroÔden
  Intra-articulaire injecties (in het gewricht) van corticosteroÔden in het aangetaste gewricht kunnen pijn en ontsteking verminderen. Te veel injecties kunnen tot gewrichtsschade leiden.

Ondersteunende Therapie

 • Fysiotherapie of kinesitherapie
  De beste therapie voor het behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten zijn aangepaste oefeningen bij de kinesist of fysiotherapeut. De oefeningen zorgen voor spieropbouw rond het gewricht en minder pijn. De kinesist zal oefeningen voorschrijven die thuis kunnen gedaan worden.
 • Stress op de gewrichten vermijden
  Het gewricht laten rusten zorgt ervoor dat de verdere slijtage beperkt wordt. Verschillende hulpmiddelen kunnen helpen om de stress op gewrichten te vermijden. Vaak kan een brace ook hierin helpen. De arts of kinesist kunnen raad geven hierover.

Chirurgie

 • Gewrichtsvervanging
  In gewrichtsvervangende chirurgie (artroplastiek), verwijdert de chirurg het beschadigde gewricht en vervangt het met plastic of metalen protheses. De heup-en kniegewrichten zijn de meest vervangen gewrichten. Maar tegenwoordig kunnen schouder, elleboog, vinger of enkel gewrichten ook vervangen worden. Na een periode van revalidatie na een artroplastie kan men het gewricht terug pijnloos gebruiken. Nieuwe artificiŽle gewrichten kunnen tot 20 jaar meegaan. Vaak moeten ze dan opnieuw vervangen worden. Technische doorbraken zorgen ervoor dat artificiŽle gewrichten steeds langer meegaan.
 • Andere chirurgie
  Indien artroplastie geen optie is kan men ervoor kiezen om andere chirurgische ingrepen uit te voeren, zoals onder andere een artrodese: het vastzetten van het gewricht. Deze operatie verhindert elke vorm van beweging in het gewricht waardoor het gewricht zijn functie volledig verliest. Dit wordt vaak gedaan met enkel gewrichten.

Alternatieve geneeskunde

 • Acupunctuur
  Bij acupunctuur worden kleine naalden in de huid geprikt. Accupunctuur zou pijnstillend kunnen zijn. Er moet echter nog veel onderzocht en bewezen worden omtrent de werking van deze alternatieve methode.
 • Glucosamine en chondroÔtine
  Deze stoffen worden door het lichaam gebruikt in de opbouw van het gewrichtskraakbeen. Er zijn veel studies uitgevoerd die proberen aan te tonen dat glucosamine of chondroÔtine als voedingssupplement een positieve werking zouden hebben bij artrose. Verschillende studies wijzen inderdaad in die richting, maar evenveel studies tonen aan dat er geen invloed is. Het nut ervan is dus zeker nog niet aangetoond.
 • Tai-chi en yoga
  Deze vormen van meditatie kunnen helpen bij stress bestrijding en spierontspannend werken. Tevens worden vaak rustige bewegingen gemaakt bij het uitoefenen van deze bewegingstherapieŽn. Dit kan een artrose patiŽnt helpen.