Diagnose van Artrose

De diagnose van artrose kan al sterk vermoed worden bij het klinisch verhoor (anamnese) van de patiënt bij de arts.

Tijdens een fysiek onderzoek zal de arts het gewricht controleren op gevoeligheid, zwelling, roodheid en beweeglijkheid.

Daarnaast kunnen verschillende testen aangewezen zijn om tot een diagnose te komen:

Medische Beeldvorming

RadiografieŽn of X-stralen

Een radiografie kan een vernauwde gewrichtsruimte aantonen ten gevolge van het afslijten van het kraakbeen. Een radiografie kan ook beenderige knobbels aantonen. Vaak hebben mensen afwijkende radiografieŽn nog voor er symptomen optreden.

Artrografie

Een artrografie is een techniek waarbij men een contrastvloeistof in het gewricht spuit. De contrastvloeistof zal oplichten op een radiografie en kan vaak een beter beeld geven van de toestand in het gewricht.

Nucleaire Magnetische Resonantie (NMR - Magnetic Resonance Imaging - MRI)

NMR maakt gebruik van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van bot- en weke delen ,inclusief kraakbeen, te produceren. Dit kan nuttig zijn bij het bepalen van wat precies de oorzaak is van de pijn.

Laboratoriumtesten

  • Bloedonderzoek
    Bloedtesten kunnen helpen uitsluiten andere oorzaken van gewrichtspijn, zoals reumatoÔde artritis.
  • Gewrichtsvloeistof analyse
    Gewrichtsvloeistof of synoviaal vocht kan uit het gewricht getrokken worden met behulp van een naald en spuit. Door onderzoek van de gewrichtsvloeistof kan men bepalen of er ontsteking, jicht of infectie aanwezig is.